CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, March 6, 2011

Lalalalalala~




Ske ny tajuk entry kali ni..muhahahahaha..bunyi ny cam bahgia sgt jep! Apakah yg sebenarny yg tjadi..?
Mari kte terjah bersama – sama..huhu! insyaallah..kali ni sy akan berkOngsi sedikit sbanyak ttg apa yg tlah saya perOlehi ketika mghadiri kursus PraPerkahwinan yg dianjurkan Oleh UPM – JAIS..
Alhamdullilah ye kerna saya telah pOwn BERJAYA menghabeh kan kursus ini dgn jaya nya…..saya akan cuba sedaya upaya untuk mencerita sedikit sebanyak ttg input2 yg berjaya saya dapat ( ayat dah cam pceramah pOwn ade..hehe! )..
Sape kata Owg yg nak kawen sje bleh attend kursus kawen ni? Cepat..angkat tgn..sape2??..haa..xdk spe yg brani nak mgaku..huh! X SEMESTY ny pasangan yg nak bkawen sahaja yg dbenarkan utk mghadiri kursus ini..
2 sume stereotaip la..prasangka buruk..ngeh3…spe2 yg berniat + ade hati + pasang niat + berangan2 + mgatal nak kawen bleh la ke pjabat agama islam yg berdekatan utk mengisi bOrang kursus kawen..cpat sebelum terlambat..huhu! sgt SWONOK sbenarny..x cye? Ce cuba g attend skali..ce cuba, ce cube..mmg skali pOwn kne attend kursus ni..haha! Layan jelah ek…
Byk sLOt2 pgisian dlm memeriahkan lagi suasana kursus kawen ni..byk fakta2 murahan yg telah muak + jemu + malas nak dgar sal kursus kawen..asal sebut je kusus kawen,,sah NGANTOK la jwpn ny..sebenar ny anda ternyata silap..sila cpat2 kembali ke pangkal jalan..huhu!
Nak2 ustaz a.k.a pnceramah ny cam gile2 gak..hehe! ( maaf kpd ustaz2 yg berkenaan, tp anda mmg TERBAIK dari ladang ) ^_^
Engat kawen ni senang2 kew? Camne nak bertanggungjawab ny..camne nak urus keluarga ny..camne nak urus masa + kewangan ny..haish..pikir btOl2 bila anda ingin mendirikan umahtgga bersama2 putera/I idaman hati anda…bila anda rasa, anda sudah BERSEDIA utk pikul tggjwb ni..sila la..apa tggu lagi..nah, g kursus kawen then wat pemeriksaan kesehatan kat hOspital, isi bOrg permOhOnan perkawenan kat pjbt agama islam..FINALLY..diri la umhtgga anda itu dgn sempurna..kawen adalah satu ibadah..

cincin kawen idaman~

pelamin angan~

nak kawen, pOket pOwn msty masyuk..huhu!

Nabi Muhammad S.A.W sendiri pnah bersabda bahawa :
“ Nikah itu adalah sunahku maka sesiapa yg tidak beramal dengan sunahku BUKANLAH ia drpd gOlOnganku “ < Riwayat Ibn Majah >
Tuan puan dan hadirin sekalian ( eh, tersilap skrip suda..huhu! )
Rakan2 seperjuangan sekalian…pilihla pasanganmu kerana agamanya, keturunanny, kecantikanny dan hartanya..digalakkan anda memilih psgn hidup kerana AGAMAny..InsyaALLAH..perkawenan anda akan diberkati Oleh ALLAH S.W.T..( da ade gaya cam ustazah x? hehe! )
Apakah rukun nikah? Rukun nikah ada 5 taw kwn2..jgn x taw.. sy drpd skula rendah ag sy da taw yg rukun nikah ni ada 5..SISWA..spe engat ngan siswa ni? 1st : Suami..kalu xdk calOn suami, cmne nak kawen..ape daaa…2nd : Isteri..3rd : saksi..saksi ade bpe? Brape? 2 jawapan ny..4th : Wali..wali terbahagi kpd 2..( nasab n hakim )..5th : Akad..iaitu lafaz ijab dan qabul..ni lah yg pling lelaki gerun..huhu! nervous kate ny..hehe! praktis la der..jgn a gelOjOh sgt..bertendang..eh, jgn tendang wali plak taw..betenang..relax a..cOOL..
Bukan susah la der ( bley la aku ckp cam2, sbb t bukan aku yg kne lafazkan akad 2..huhu! )..bukan ny kne lafaz dlm SATU NAFAS..tp SATU LAFAZ ye tuan2 skalian…sO, sbut la satu per satu..aku terima nikahnya ( nama pengantin pmpuan ) dengan mas kahwin ny ( RM $$$ ) tunai/hutang…dah, SETLE..nampak? senang je..(^^,)
Kawen x habeh smpi lafaz akad shj..byk lg mende2 lain yg kne dititik beratkan..sO, persediakan diri anda, penuhkan dada2 anda dgn ilmu..engat ye..ILMU..ilmu berumahtgga..barulah rumah n tangga yg bakal dibina akan lebih bahagia..InsyaALLAH..
Ag 1, byk penceraian yg dilapOrkan adalah sbb mslh kOmunikasi antara suami n isteri..pandai2 la anda hidup menyesuaikan diri ngan psgn anda…bukan senang kte nak hidup + faham psgn kite 2..take tyme..laksanakan tggungjawab anda dengan bijaksana..xkesah la either ZAHIR Or BATIN..yg BATIN 2 kne lbeyh sk8..haha! ( awas kpd pmbace bwh 18 taOn…anda dinasihatkan agar x meniru ayat2 ini..huhu!) Malam pertama jgn gelOjOh ye..terutama kpd gOlOngan adam..sabar..ilex a..watpe nak terburu2..nO rushing2 k?huhu! Mulakan dgn ape? Mulakan dgn bacaan dOa..hafal ye dOa 2..disarankan agar membuat dgn penuh KESUNGGUHAN..jgn maen2 taw..sbb akan give effect 2 anak yg akan dilahirkan..sO, pilih la pOsitiOn ape yg patOt..k? (^^,)v
kOnklusi ny, PERSIAPKANLAH DIRI sebelum anda mgalas tggjwb utk mendidik psgn anda..INSYAALLAH rumahtgga yg bahagia adalah rumahtgga yg berlandaskan ajaran islam..wallahualam…





** saya SUDAH pOwn memiliki SIJIL KURSUS KAHWIN..anda bagaimana? Tepuk dada, tnye la iman..hehe! bila2 mase je da bleyh kawen…sila jgn jelez..huhu! =P **



2 comments:

NuRnAsRiAH bT RoSNI

hik2..jelez nye saye..hahaha..sy doa kamu bahagia..n smoga kamu praktikkan apa y kamu dh blaja..t bley ajar sy plak..kan3?

AtyrA nAzA

bleyh jep...besh3...^_^
saya pOwn dOakan nas bahagia gak..hehe!