CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, October 16, 2012

soklan demi soklan




Ramai orang menonton kartum
Assalamualaikum..

Hehe! Besh x pantun kita? I xtaw nak mulakan dari mana dulu…seriuz x taw..i bukan la blogger yang tegar macam other kat luar sana…I jarang2 meng-hupdate belog ny pown…adoi…firstly, (dah gaya cam nak bagi speech menang award da lagaknya)…I nak thank banyak2 kart sponsorship I yg sudi meng-de-rop-kan komen kat ruangan yg ade tu..thax sgtt..terhibur nak baca even x hup-date belog pown…online semata-mata nak jenguk org yang bagi komen..haha! Nampak sgt klakarnya..
Semua orang skrg dok tegar meng-hup-load gambar konbo…konbo,konbo and konbo….seronok taw bila dah bergelar graduan ni…tapi yang tak besh nya bila makcik sebelah rumah,belakang rumah, auntie yang keje kat salon tepi rumah sebok dok Tanya “dah kerja ke?” hai…mau rse cam nak lari jaoh2….”errr…belom lagi (muka dah nak blushing2 dah)….lalu cepat2 nyorok blakang pokok manggis…eh, kenapa pokok manggis? suke hati la nak taip pokok ape pown…pownnnn boleyh! Hehe!

Lpas satu part… selepas itu bila dah mula setart keje…pak imam tepi masjid selalu plak bertanya “hang ni bila plak nak menikah?”…aihhhh,soklan yang agak cepumas yang x berapa rupa emas sgt la….”emmmm…belom cukup kumpul dwet ag”(dupdapdupdap) bukan main ag tok imam kampong tu yang tanye soklan gitu…mungkin jarang jumpa tok imam sedemikian…huhu!



Settle jawab soklan sal keje and kahwen…n bila dah suda diijab-kabul-kan maka timbul lagi soklan yang lain..ahhh sudah…banyak sgt soklan yang nak ditanya nya…bila mak jemah tepi kedai bege tepi jalan selekoh tepi masjid tepi padang bola tepi sekolah (berapa banyak tepi da) bertanya “dah kawin ni,takkan takdek tanda2 nak dapat org baru kowt?”aihhh…berpeluh gak nak jawab soklan ni…”emm..blom mak jemah…belum ade rzeki lagi”….jawapan yang super-selamat-cap-kaki-ayam kowt…maka mak jemah pown berlalu pergi…

Setahun kemudian dapat la anak yang chomeeyll macam mak dye…hencem skit macam ayah dye…maka kucing saleha mengingau-gingau nak mintak dibelai…**sila abaikan watak si saleha kerana tiada kaitan dgn entry ini,sekian harap maklong!” datang la jiran sebelah rumah mak jemah melawat lalu sepantas kilat men-tanya-kan soklan berikut “bila hang nak tambah lagi ni?” (baru je 2 hari blik rumah keluar drpd wad bersalin, boleh plak Tanya soklan gitu)…bersabar,urut2 dada….”errr….mybe tahun dpan plak..(sambil2 gelak nak-hambek-hati-jiran-mak-jemah-tersebut)…



Haaa…banyak norrrrr soklannya…selepas satu, timbul plak soklan yang lain…adeh…dashyat-dashyat…tapi, mungkin ini lah reality kehidupan…tak pernah sunyi dari soklan daripada orang sekeliling…dah nama pown hidup bermasyarakat-harmoni-sensasi-pasti-ade-ummpphhh….yang paling penting, kita jaga hal tepi kain,tepi seluar kita je…jangan dok sebok nak intai kaen orang laen…eh,apekah?**sila abaikan!..hehe!**

Hidup ini penuh dengan cabaran, tetapi manusia hakikatnya mampu untuk terus ke hadapan. Ketika Rasulullah SAW dan Abu Bakr RA tersekat di Gua Thur, dan di muka gua datang Kaum Quraisy ingin mendapatkan mereka, apakah Rasulullah SAW bergantung kepada Abu Bakr untuk menyelamatkan mereka? Sesekali tidak. Tetapi apakah sabda baginda?
“Wahai Abu Bakr, apakah pandangan engkau, sekiranya kita berdua, dan yang ketiganya adalah Allah?”
Hingga Allah SWT merakamkan peristiwa ini di dalam firmanNya:
“Kalau kamu tidak menolongnya (Nabi Muhammad) maka sesungguhnya Allah telahpun menolongnya, iaitu ketika kaum kafir (di Makkah) mengeluarkannya (dari negerinya Makkah) sedang ia salah seorang dari dua (sahabat) semasa mereka berlindung di dalam gua, ketika ia berkata kepada sahabatnya: Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita. Maka Allah menurunkan semangat tenang tenteram kepada (Nabi Muhammad) dan menguatkannya dengan bantuan tentera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya. Dan Allah menjadikan seruan (syirik) orang-orang kafir terkebawah (kalah dengan sehina-hinanya), dan Kalimah Allah (Islam) ialah yang tertinggi (selama-lamanya), kerana Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” Surah At-Taubah ayat 40.

Hidup ini penuh dengan cabaran. Tetapi kita masih ada Tuhan sebagai pergantungan! via http://langitilahi.com



Friday, September 21, 2012

#...nota 2






Today I wanna to talk about..
Boy vs gurl…sound interesting ryte?
Jum usha gambar2 kat bawah ini..
Today is wordless N3..


gurl out there ; its true?
t think this is not true..muhaha!


I think, it is a real circumstance..anyone same idea with me?(^^,)


Its 89.99% true..

Girl sumtime can’t handle panic situation..boy can..


Its so obviously..haha! but im not this type..muhaha!

WARNING : its just for fun...maybe true n maybe not so true...











#...nota 1




GF merajuk GF off phone 2 jam kemudian GF on Phone berharap text pujukan dari BF 1 new text BF text " hai , jom putus ". 
*GF pengsan*


Nak sgt ngajuk…hamek kaw..haha!
Moral of the story : jgn la majok lame2 sgt..ok?majok sikit2 je..huhu! =)
n kpada boy2 out there..sggup ke nak kejam ngan gegurl?tepuk dada, tanyalah jantung (heart)

peace no war~~

kemerapuan ikan kerapu~



Salam everibady…bertemu lagi kita dalam masa dan ruangan ini…
bersyukur kerana masih diberikan kesempatan untuk bernafas di muka bumi ALLAH ini…
Alhamdulillah…
How’s everyone life?its gonna smoothly or what? If it not work very well, just remember, we all have HIM…just put ur trust toward HIM…


Amacam?ok x language BI kite?hehe! kita saje2 je nak memcuba menaip entry dalam bahasa inggeris…xdk yg betol, xdk yg salah dalam men-speaking-london-parish ini..
Itu lecterur I yg kata…beliau kata its not our problem when people dunnot understand what we said…frankly speaking, I must learning sumthing new in my current study…can’t just wait and see…
Lu sangsi, lu mati!
Ape-ade-hal…jaga tepi kaen lu sendili laaa….xpayah la lu nak men-sibok-hal-rumah-tangga-olang-lain..
Yedok?sentuju ngan statement kat atas?xboleh jgak kita nak biarkan they mind their own business…kita xboleyh nak meng-halal-kan yang haram…am I right?
Ah,sudah…xtaw motip entry ni..muhaha! xdk sebarang tema lorhhh…
I ibarat nya mandi x basah, makan terlbeyh kenyang, terbayang – bayang sesuatu yang sampai I x boleyh tdow,,guess what?
Aih,,ape lg kalau bukan sal LI (latihan Industri) yg x setle2…adeh…dah mcm cacing kepanasan-berguling-guling-mencari-cari-tempat berteduh da…tengok dinding, teringat pasal LI…tgok cicak dah macam buaya…ahhhh,sudah…
At last, naseb baek gak da setle sume ny…setle sume ny, terus I ter-bungkang tidur sehingga tidak sedarkan diri selama berhari-hari..**ini hiperbola menunjukkan betapa value ny tidur I tuh..hihi!

ini 1001 perasaan bila ade unfinish business...

ini rasanya bila dah settlekan sumeny..ALHAMDULILLAH

Well said…now I dah tahun akhir di pengajian I ini pown…dah ade bau-bau nak konvo dah ni…walaupun tajuk FinalYearProjek-belom-Nampak batang hidung nya lagi…angan2 mesti kena feel baek punye!…
So,korg ade x relevan tajuk nak study ape2 ke?bagaimana cicak mendapatkan zuriatnya ke… mungkin bagaimana nak kawen dalam usia yang muda ke….nampakla tajuk macam matured sikit…**ini tragis…jangan tiru tajuk ni ek kalau anda nak Berjaya dapat A…nak dpt F,sila kan..no compromise..hukhukhuk!...
Ok…selamat Berjaya kepada semua yang membaca N3 ini..thax…






Saturday, September 15, 2012

kesakitan kemataan



Hye u’olls yang sudi singgah kat belog I yg bajet cam hangit nih…ulalala~ u’olls u’olls kali ni I nak update sumthing mengenai SAKIT MATA…recently, ramai gler org kat luar sne yang menghidapi penyakit ini pown…termasuk la i..adeh, ape bleyh buat…mggu pertama kuliah, I dtg dgn spek mata hitam…hamboi dah gaya cam mak datin…**bace ayat tadi dgn nada jelez…sila jgn men-jelezkan diri anda kerana ini bukan fesyen mak datin ok….ni adalah tembok persembunyian mata I…ianya tidak boleh ditatapi ramai….bukan ape, kang berjangkit ngan u’olls semua…padan muka!...huhuhu! ini semua disebabkan oleh NUR FAZLIN IZYAN…beliau merupakan suspek utama dlm penyebaran sakit mata kat rumah i…bayangkan lah..pagi2 hari raya dye kne sakit mata ni…aduh2…almost 2 weeks I pny mata ni ala-ala warna bibir Angelina jolly…ah, sudah…nak jugak kaitkan dgn retis…**ini syok sendiri nameny**…u’oll nak taw?(xnak taw pown kne amek taw jgak..sekian)…LISA SUGHIHANI pown sakit mata gak…makne nya kami berkongsi kejelitaan yg sama…kegelian melanda ok…



mata ni bukan boleh isik ubat sebarangan mak jemah…hal ini kerana mata adalah salah satu organ yg sgt sensitip…xboleh dok sebok nak ber-sharing-konon-konon-caring ubat titis mata…bukan ape, takut berjangkit ngan virus laen plak…itu doctor yg la btaw….bukan I sendiri yg membuat crite propaganda…ini sudah lebih…ok, kita sambung…kalu sakit mata ni, ada ke pantang larangny pown? i xtaw…sume mknn I bedal je…tp,kne prepared ubat gatal la…bukan ape,takut ulat bulu naek kat mata…GATAL…kat sni I selitkan antara petua orang zaman batu dulu kala….

1)   Ade yang kate gune air sireh
Ramas2 daun sireh dlm air suam…tapiskan,kendian kelip2 kan mata dalam air sireh tersebut…I pown xtaw sejauh mane kebenarannya…mak I ade gak cobaan ini petua…tp, xmenjadi…mgkin antibody mak I terlbih,maka petua ini tidak berkesan…ape kaitan?sila abaikan…ce u’olls cube try test…mane la taw,petua ni mujarab….tp,I ade gak tanye mr.google…ade yg kte petua ini berkesan…its depend on individu..

2)   Ade yg cakap guna air garam
Sama gak….rendamkan mata anda ke dalam air garam selama 2 minit…kemudian ulangi secara beberapa kali dalam sehari….mungkin agak pedih rasenya…oleh itu, I prefer untuk biarkan je mata I tu daripada merasai kepedihan mata..i meme takut sakit…toink^toink^

Tu jelah yang I tahu…so, ape yg I tahu, I btaw la…sharing is caring kan….gitu…xbest kowt sakit mata ni…meme la org akan ckp kte bajet retish, sbb ke hulu, ke hilir pakai spek hitam…tu semua untuk menutup mata yg merah la…bukan nak berlagak bagai…ape daaa…so, bila u’olls sendirik merasai kesakitan kemataan, barulah u’olls realized sendirik…bagi yg dah keje,mesti nak sgt kesakitan kemataan ini…yela, bleyh la dok goyang kaki kat uma coz dapat MC…pape pown, beware ok kawan2 sume…smoge kita sihat walafiat sentiasa…amalkan gaya hidup yg sehat….



WARNING : sakit mata adalah sakit ok…sila berjumpa dgn pakar mata sekiranya anda ada infection sakit mata dgn kadar segera…takut terjadinya cerita lain…



peninggalan mereka,kita insafi..





Salam semua…salam…dah agak lame aku x meng-hup-date belog aku nih…kompom ramai yg tertunggu2 kan?ahhh…sudah…asal meng-hup-date selaloo nak hiperbola..ok…setraighht to the point…kat mane nak setart dulu? al-maklumlah dah berzaman x menaip entry..wuhuhu!...buzy ngan segala bagai perkara...dah guane nak meng-hup-date ny?...kali ni aku nak share sumthing with all the reader of this entry….it’s all about kejadian yang menimpa arwah JASMIN HUNWIK…salah seorang blogger yang telah meninggal dunia akibat kemalangan…even dah beberapa bulan yasmin pergi..(**nmpak sgt aku ni LOSER..)…her story same goes to my late brother…ZUL AFIQ ASYRAF….he already left us for meet his creator….Jasmin pown…jum kte ramai2 sedekahkan arwah yang telah tiada ini…AL-FATIHAH….semoga roh mereka dicucuri rahmatnya dan ditempatkan dalam kalangan org yang beriman…AMIN…..semoga ibu kepada arwah jasmine redha dengan pemergian jasmine…buat ibu jasmin, AUNTY SAZ, ALLAH tidak akan menguji hambanya lebih daripada kemampuannya…saya harap auntie redha dan relakan pemergian dye dsne….sama2 kita doakan mereka….
ok, aku nak sambung…arwah jasmin pown ade menunjukkan tanda – tanda yg dia akan pergi…Cuma, kita sebagai manusia biasa, xdapat nak recognize tanda2 tu…same goes to my late brother…before terlupe….my late brother meninggal dunia di tempat kejadian….dia juga dilanggar lari oleh sebuah kereta MPV lalu tercampak…sejurus selepas itu, arwah dilanggar oleh kereta lain dr arah bertentangan….can u imagine that? YA ALLAH….aku xdapat nak imagine kan bagaimana keadaan adik aku mase tu…mesti dye menahan sakit yg teramat…YA ALLAH…hmmmmm…adik aku meninggal kat situ jugak….
beberapa hari sebelum tu, byk sebenarnya petunjuk, cume x perasan…adik aku meninggal malam raya tahun lepas…kejadian tu masih segar dalam engatan kami sekeluarga…walaupun dah setahun dye pergi….tapi kami xpenah lupe ntuk sedekahkan doa untuk dye disana….arwah sgt baik…semua golongan lapisan masyarakat, tua, muda, kanak – kanak, dewasa menyenangi arwah…tapi, ALLAH lebih sgtkan dye….sebelum meninggal, dye sempat tlg makcik dye pasangkan langsir before dye ke kedai…then, dye accident…xtaw la macam mane nak ctew….byk sgt perubahan dye yang kami x nampak…dlm bulan puasa tahun lpas, dye slalu ke surau ntuk solat jemaah disne…mende yg dye xpnah buat sbelum ni…dye byk mengaji al-quran….ape yg aku harapkan, biarlah dye tenang disne…AL-FATIHAH….

Ni antara paparan tajuk berita kat paper…

kita yang masih diberikan kesempatan untuk meneruskan hidup ni, knelah amek iktibar dan pengajaran daripada apa yang berlaku di sekeliling kite…maut tidak mengenal usia,masa dan tempat….beramallah kamu seolah-olah hidup seratus tahun, beribadahlah kamu seolah-olah mati esok….hurrrmmm…dah byk ke amalan aku?amalan korang?tepuk dada,tanyalah iman….masa yg tinggal tidaklah panjang mana, marilah kita sama2 nasihat-mengnasihati sesame kita….selamat beramal…mati itu pasti…hidup ini bukannya lama….

Wednesday, April 25, 2012

xtahuuu tajuk =)



Sekian lama dah I xmeng-hup-date belog I ni…harini entah mengapa terasa nak meng-hup-date belog plak….wa taw xdk orang mau singgah baca ini belog, tapi itz ok….ni belog I, suke hati I la kan…kpada yang tak suka ini x statement, sila buat2 suka dan mengangguk2 kan kepala tanda setuju….just nice…..smile =) 


Harini wa nak hup-date cerita besh dari ladang…agak2 u’olls la kan amende pown ke kesahnya?spe teka dengan betul, I akan memberinya hadiah….hadiah tu hanya boleyh ditembusi di cawangan KFC di lembah amazon.…g mintax sama brother kaunter, sebut itu amoi pnya hadiah, gelenti u’olls x dpt hape2…so, jgn tembusi itu hadiah…
Alkisahnya bermula apabila I menjinak – jinakkan diri untuk naek perkhidmatan awam atau lebih terkenal dengan panggilan bus…u’olls penah naek bus?itu olang jawab, kite-urang ni x maen la nek bus…ape barang menaiki itu bus pun….yelah…u’olls anak2 orang kaya….i ni terpaksa la naek bus ntuk g ke mane2….yang luar dari tempat tumpah darah I la…nak dijadikan cerita apabila I nek bus, msty ade agenda dimana orang mengejar-ngejar bus tanda ditinggalkan bus…ohho…sangat tragis….yang si driber plak, segan2 nak tunggu itu org….takut nanti, bus director punye bus mara lah tu…t kne potong gaji…sape susah?driber bus la kan….soxmo a.k.a selalooooo sgt jadi cmni…I pown xtaw ape sebab nya….mungkin lewat bangun ke hape ke….xtaw la…mungkin bleyh di interview org yg lambat bagaikan kura –kura di jalanan yang merangkak – rangkak melintas jalan sehingga jammed…traffic jammed wa cakap sama lu…haish…susa ini macam…setakat ni, mmg stiap kali I naek bus, mesti punye scene tertinggal bus ni dimainkan…


Selain daripada itu….sepatutnya pihak yang menjual tiket bus memainkan peranan disini….hal ini kerana, mereka maen jual je tiket janji laku bleyh cpat naek pangkat je….agak2 la kan….si gegurl di campur duduk ngan si boboi…mane leyh camtuh…bakal mengundang ketidak tenteraman penumpang…ye dak?ce angkat tgn tggi sape yg stuju ngan saya?tyme org nak beli tu, tanyelah laen kali, ntuk spe ye tiket ni? Bila dijawab, nenek sy yg punye….so, reserve la tempat tu ntuk gegurl yg laen…bukan mat bangle yang tak dapat dikenalpasti mane asal - usulnya…haaa…so, I nak meng-habaq mai kpada pjual tiket, silalah men-concernkan about this…jge lah keselesaan penumpang anda….nak serik nek bus, hai bukan lah….meme x balik u la camni….


Pastu…dah la campur lelaki perempuan dok bersebelahan, ade plak muzik iringan…alahai….bleyh plak mamat tuh berkeruh bagai nak rak…what the….pingin sje ku picit2 hidung nya…allah…tlong la brader…tp, yang ni I x penah kene ag…huhu!
Itu lah crite suka dan duka I nek bus….mcm2 kerenah org bleyh jumpa….byk masalah, tp byk juga jalan penyelesaiannya….i pown xtaw la…maen pakai sumbat n letak je penumpang sesuke hati…ish…ish…ish…
END THE STORY~



Tuesday, April 3, 2012

meng-derma BLOOD~



Alhamdulillah…syukur ke maha pencipta kerna harini I da mendermakan darah for the first time in my 21 years old live in this  world…darah I jenis ape?ohhh…itu adalah rahsia….(^^,) alhamdulillah….hopefully that blood can be used for sumone that really need it on someday perhaps… memule, seriously I bapak takut ny..huhu! berdebar –debar ny rase pown macam rezup SPM nak kua…haishhh…tapi cekalkan hati, tawakal…sebab  dah lame da mengidam nak derma darah ni…selain mengidam nak makan KFC, tutti fruit dan sebagainya…you’lls da pernah g derma darah? Td, I sempat la meng-interview-that nurse yg sesuke hati je cucuk lengan I yg comel 2 berkali – kali plak 2(lengan pown comel?tang mane, KOMPIUZING !)...merecik2 darah ke dinding..ok, ini tipooo, dusta dan sewaktu dengannya..hehe! nurse tu dah la baik, lembut je cara kerja nya…tak sakit langsung wa cakap sama lu….so, tggu ape lagi, pegi la menderma darah anda tuh skit…besar pahalanya kalu dapat menolong hamba ALLAH yang lain…haaa…sambung ctew yg tergendala tadik….i tanye nurse 2, darah jenis apakah yang kurang bekalannya di hospital dan sangat2 diperlukan ketika dan saat ini? Lalu nurse menjawab…adakah anda mengambil jurusan sastera?laju je I meng-geleng-geleng-kan kepala tanda tidak betul….maka nurse 2 pown sambung, dah knape nak skema bagai nya pown tanya soklan mcam ape je…eh, I plak yang kene marah…maka I pown balas balik, hellllooo (dengan nada yang kuat)…bahasa jiwa bangsa ok! Haaa….merah – kemerah – merahan muke nurse 2…cian dye kan…ok, dah byk melalut…nurse tu jawab ayu – ayu je…cam malu – malu kucing….dye kate darah A yg sangat kurang bekalan kat hospital…so, conclusion nya, sesiapa yang ade darah jenis A, silalah ke hospital yang berdekatan untuk mendermakan darah anda…x banyak pown…kalu 20 org jenis darah A yang menderma sebanyak 450ml per person, maka dah berapa banyak dah bekalan darah A yang ada?teka – teki ini, sila jawab dalam masa 2 saat…ok…dah setop…tyme up! ini soklan matematik tahun 1 je?still x dapat jawab ag?sila tekan kalkulator untuk mengetahui jawapang nya…sekian…

p/s :  ok..ni bukan i..hewhewhew!

Sunday, April 1, 2012

takdek-tajuk-la



Assalamualaikum pembuka bicara..yang dihormati tuan peng-kerusi peng-meja…yang berbahagia tuan tuan puan puan cik kakak cik abang cik adik cik cik dan chikchik skalian…terima kasih kerana sudi menjenguk lalu membaca entry pada kali ini…inginku kalungkan….ahhh sudah terlajak perahu buleyh di undur, terlajak bicara….sila sambung sendiri…hye, hye and hye…ohh ayat, bagai purnama mengambang **tetibe **…dikala bulan kesepian muncul lah si burung kakak tua lalu menghingap di atas dahan nan kekeringan…hooooo…ayat puitis suda…back to normal plezzz!
Hahaha..sowey sbab I baru je blaja cmne nak memula kan ayat di perenggan pertama entry…ah, hasil nya melalut lalut lalu terus ke laut…aisemeng…xpe2…t try ag kan?ni belog I, so suke hati lemak jantung I la nak tulis gapo kan?ahh suda…
Axceli I hepy sgt coz hari 2…lame dah sbenanrny…nak cte pong malas da..hehe! I ke genting highland, London, Malaysia…so seronok, dua-ronok, and ber-ronok2…try skali kowg g sne…eleh, ktowg dah bohsan g genting…musty kowg ckp cmtuh kan?xpe2…sobs, sobs, sobs,,.
Tyme I pegi tu kan, byk games n permainan yg dah nak renoveated…dowg dah nak wat maenan baru y gag extreme gamak ny..i pown x taw…tp, leyh kata sume permaenan yg ade, I naek la…except roller- coaster sbb ade org x kasik…dye syg I lebih la tuh..hehe! plus, org tu dye x nak nek permaenan yg extreme 2…xtahu la npe..**sowey chuk**wink**wink…
Haha…sambung cte ag…cuaca kat genting 2, sjuk nya mak aihhh….sejuk gler kambing…haa, dah knape kambing?krana kambing takut air…ade kaitan kan? Gitu la kesejukan di genting highland yang dapat I gambar kan sedikit sebanyak….dah macam berada di korea da..**berangan2 nak ke korea**


Entry ni akan digabung kan ntuk beberapa crite…jimat kos la kata kan…harini I kua ngan dye…xperlu mention kerana dia adalah rahsia…**lagu ct biarlah rahsia dimainkan**…(^^,)v   dah gaye entry nak mntak penampo dah…sibuk nak cte tapi xnak cte…guane 2?ntah…lalalalalalalala~
G jejalan sambil ditemani oleh adik wa…wa x maen la dating 2-2 ni..haha! g men-survey barang2 keperluan rumah seperti mesin basuh, peti ais…mende2 yg wajib ade kat uma…tp, dye ckp, xperlu rsauw k?sbb sume dah ade…haaa…tgok, meme seriuz hbeh la nak hdup semati ni,,,…xsabar…kedengaran lagu selamat pengantin baru didendangkan…ahh sudah! Hehe! Kat bawah ni I ade meng-kopi paste ayat kat pesbuk tadi…sila bace ntuk kegunaan bersama..wahaha..
mak ayah, saya nak kahwin.. janganlah bersusah hati kalau dia ingin berkahwin, kerana pernikahan itu membuka seribu pintu rezeki. Perkahwinan atas nama Islam, sudah pasti akan diredhai Allah.

mak ayah, saya nak kahwin. janganlah dihalang keinginannya, kerana Allah sudah berjanji, barangsiapa berkahwin keranaNya pasti akan dipermudah segala urusan.

mak ayah saya nak kahwin.jangan sesekali risau pasal pelajaran, kerana ia takkan pernah berhenti. Hatta sampai ke mati sekalipun, ilmu takkan pernah habis dicari.

mak ayah, saya nak kahwin. walaupun dia belum bekerja, bukan bermaksud dia tidak boleh menyara bakal isterinya. Sudah tercatat di dalam Quran, orang miskin sekalipun pasti akan dimampukan oleh Allah lepas berkahwin.

mak ayah, saya nak kahwin.. jangan risau anakmu dapat bayi atau tidak. Nikah itu sendiri bukan jaminan untuk dapat bayi, kerana semua itu adalah kerja Allah. Lagipun anakmu itu sudah ada perancangannya yang tersendiri.

mak ayah, saya nak kahwin. berkahwin itu menghalang maksiat. Daripada dia melihat perempuan di sana sini, lebih baik dia melihat isterinya saja. Dapat pahala lagi.

mak ayah, saya nak kahwin.. dengan berkahwin, anakmu akan jadi lebih bersemangat, bila ada kekasih yang selalu setia memberi dorongan. Kerja juga menjadi lebih produktif.

mak ayah, saya nak kahwin.. percayalah yang dia sudah bersedia untuk bertanggungjawab. Jika ditanya mana-mana suami isteri pun, sudah pasti tiada yang mengatakan mereka berkahwin sekadar suka-suka.

mak ayah, saya nak kahwin. Jangan dilihat kematangan pada usia, tapi lihatlah pada peribadi dirinya. Jika dia sudah bersedia menjadi pemimpin, maka benarkanlah dia jadi pemimpin kepada isterinya pula.

mak ayah, saya nak kahwin. Ilmu agamanya sedikit cuma, tapi tiada pernah berhenti mencari ilmu. Maka doakanlah supaya dia dapat menjadi seorang lelaki/wanita yang lebih soleh/solehah.

mak ayah, saya nak kahwin.. Usia remajanya mengajar seribu erti kehidupan. Kini sudah sampai masanya untuk anakmu melangkah ke alam dewasa pula, bagi meraih lebih banyak pengalaman.

mak ayah, saya nak kahwin. Semua ini hanyalah keinginan anakmu saja. Namun kiranya tiada dipersetujui, anakmu terima sepenuh hati. Kerana dia juga tahu, bagaimana untuk menghormati keputusan kedua orang tuanya.

mak ayah, saya nak kahwin. Andai kiranya kalian bersetuju ingin mendapat anak menantu, maka izinkanlah anakmu ini mencari calonnya. InsyaAllah, bukan calon isteri yang dicari, tapi calon ibu kepada cucumu yang akan dicari.

mak ayah, saya nak kahwin. Apa pun jua keputusan dipilih, semoga Allah sentiasa memberkati. Dan semoga pilihan itu adalah yang terbaik. Sama-samalah kita berharap kepadaNya.

mak ayah, saya nak kahwin. tapi apakan daya dia hanya mampu menulis untuk meluah isi hati. Andai isi hati anakmu ini dapat dibaca dan difahami oleh mak dan ayah, alangkah bagusnya. Ya Allah, permudahkanlah segala urusan anak mak dan ayah ini, amin.

p/s : ini bukan untuk ditujukan kepada parent sy ok?hewhewhew…

Thursday, March 1, 2012

LDR?


Hye u’olls…eh, assalamualaikum..im sowey becoz I ni meme loser nak meng-hubdate belog..i meme busy sgt..konon ny la busy…ok, today im here to diskusi about one topic that related to my life…axceli baru je terjadi kat i…maybe u’olls, u’olls, u’olls have been face this kind of situation before..LoNg DiStAnCe ReLatiOnsHip, LDR…lebih kurang lebih camgitu la orang kampong i cakap…sumthing yang kte rasa special sgt ditambah ngan perasa SWEET ny, ghomantika habeh kalu dalam dghama melayu…dlm cite omputih…cite2 yang berkaitan la senang cakap…wa cakap sama lu ini cilite bukan senang ma ntuk kita handle…bila da berjauhan, macam – macam rasa ada..macam – macam ada!…pinjam tagline astgho jap…but, here is the thing…


Ramai yg tertanya – Tanya, terpikir –pikr lalu nabil menjawab “lu pikir la sendiri! Tak ke hangin kalau kena camtuh..meme jadi mata panda la lu…boleh ke kita nak maintainkan hubungan kita lyke before?boleh ke?boleh ke?dah sebok bercinta, pastuh mulo la nak Tanya itu ini, sepak kang…ok, itu hanya dghama sinetron anakku bukan anakku **tetiba**…how can we make sure that this kind of relationship has good ending, happy ending after…seronok kalau kita dapat merealisasikan detik – detik kebahagiaan itu dan seterusnya laju – laju meng-upload ke utube, x-tube dan sebagainya…perlu ke?
So..korang rase nak biarkan hubungan tu agar bergantung tak bertali?the answer is NO..NO…and NO…noktah! If you are really – really love that person and that person will be your-future-papa/mama-for-your-future-kids-will-be,THEN you should going to fight for it…aja aja fighting..cam Korean movee lagak nya…dan bukan seperti WWE or WWF…


 


This is the part are important most…if you are believe that long distance relationship is nothing, so it will be nothing for you…
Firstly, you takkan mudah bohsang ngan pasangan mung…u’oll tahu x sebenarnya knape lelaki/pmpuan curang?emmm…maybe sebab terpikat kat aweks-aweks comel berdagu lekuk berdahi licing dan sebagainya la..penat I nak tulis satus satus…they are feel too boring…pagi dok merendek, petang dok merendek, malam dok merendek…dah bila masa yang x merendek nya? mana x bohsang…even suami isteri a.k.a wife and husband pong tak gaya gitu…apart from that, this type of relationship is saving the cost…what cost? yela kalu yang hari-hari kua berdating tu tak ke pokai poket bf? Dah xdk poket pong iye gak…rambut pown akan berkurang sehari demi sehari atau singkatannya B.O.T.A.K! mesty ada yg cakap eleh kalu jauh pong mesti banyak dwet habeh kat topup..ye dak? hellooo everibodi..today is world boardless la…every single thing is now hanya di hujung jari saja babeh..berkata – kata sambil melibas – libas ghambu ala – ala model eklan syampoo…now internet is everywhere..meja mcD pon dah bleyh online…meja pizza…meja kfc…dah kenapa nya nak bagi contoh meje2 kedai makan?LAPAR..back to the story…so you can skype, ym, facebook, 3g, 4g dan sume jenis G la..pon boleyhhh…dan harus la setiap kali kita jumpa is lyke sumthing that give value rather than dok hari – hari berkepit 25 jam…bagi la extra sejam…imagine kalau bf/gf dok menetap lua Negara? guane gok dorang nak jumpa?kalau diberi kesempatan kat dorang, mesti punya dorang appreciate it…and for surely kita akan plan habeh…sebulan nak jumpa ag dah decide nak pakai baju ape, color pe..lipstick nak pakai hak jenama mane bla..bla…bla…kalau bleyh nak dress-up bagaikan puteri dan yang lelaki plak nak make –up bagaikan putera…


Apabila keseorangan, sudah pasti kita akan terasa sangat kerinduan. Tetapi ingatlah, jangan jadikan jarak yang jauh itu sebagai pemusnah cinta. Jadikan ia sebagai satu cabaran yang akan memberikan kita lebih bersemangat untuk meneruskan cinta. Apapun rintangan yang ada, jangan jadikan ia sebagai alasan dan penghalang. Tetapi jadikan ia sebagai sesuatu yang dapat menambahkan kasih sayang kita kepada si dia. Apabila jauh, anda akan merasa rindu kan?kan?kan? yang meng-angguk-angguk-geleng –geleng tu msty rndu kan?haaaa… Jadi jauh itu bukan satu perkara yang tidak baik. Cuma ia salah satu cara untuk memupuk rasa kasih sayang dan mengajar untuk menjadi seorang kekasih yang setia. Yang paling penting, jangan lupa untuk mendoakan pasangan anda selepas solat kerana Allah yang menentukan segala-galanya. InsyaAllah.

One thing about this relationship…it help people to meng-hayati how rindu is..NICE ;) main rindu – rindu…hooooo….sobsobsobsobss...ini bukan munyik airmata jatuh berguguran..ok bye!

Thursday, February 23, 2012

tentang seorang perempuan


Dah lame rse ny i x meng-update blog ni..aihhh....loser again n again...but itz ok...baru nak setart sem 6..so,x byk ag home work yg kne wat...kte zassssssss dulu..layan~ i dah mls nak wat ayat retish...huhu! hepy reading!

1.Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2.Bila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3.Wanita susah untuk mencari sesuatu yang dia benci tentang orang yang paling dia sayangi (karena itu banyak wanita yang patah hati bila hubungannya putus di tengah jalan).

4.Jika seorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di pikirannya walaupun ketika itu dia sedang bersama dengan lelaki lain.

5.Bila lelaki yang dia cintai merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6.Wanita memang menyukai pujian tetapi selalu tidak tahu cara menerima pujian.

7.Jika kamu tidak suka dengan gadis yang menyukai kamu setengah mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar dengannya karena ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tidak akan tahu bila dia telah membuat keputusan, dia akan melakukan apa saja.

8.Jika seorang gadis sedang menjauhkan diri darimu setelah kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Jika kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan, cubalah tegur dia secara perlahan-lahan.

9.Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10.Jangan sesekali beritahu kepada perempuan tentang apa yang membuat mereka langsung merasa tidak berguna.

11.Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12.Bila pertama kali lelaki yang dicintainya sedang memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telepon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebenarnya dia akan berteriak kerana gembira dan tak sampai sepuluh minit, semua kawan-kawannya akan mengetahui berita tersebut.

13.Sebuah senyuman memberi seribu arti bagi wanita. Jadi jangan senyum sembarangan kepada wanita.

14.Jika kamu menyukai seorang wanita, mulailah dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu lebih dalam.

15.Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia karena dia memang tak berminat denganmu.

16.Tetapi jika dalam waktu yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17.Jangan sesekali meneka apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!!

18.Setelah seorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya mengapa aku tidak bertemu lelaki ini lebih awal.

19.Kalau kamu masih mencari-cari cara yang paling romantis untuk memikat hati seorang gadis, bacalah buku-buku cinta.

20.Bila setiap kali melihat foto bersama, yang pertama dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.

21.Bekas kekasihnya akan selalu ada di pikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat yang teristimewa di hatinya!!

22.Satu ucapan ‘Hai’ saja sudah cukup menceriakan harinya.

23.Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24.Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata untuk memikat kawan mereka yang lebih cantik.

25.Cinta berarti kesetiaan, jujur dan kebahagiaan tanpa syarat.

26.Semua wanita menginginkan seorang lelaki yang dicintainya dengan sepenuh hati.

27.Senjata wanita adalah airmata!!

28.Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya memberi surprise buatnya (hadiah, bunga atau sekadar kata-kata romantik). Mereka akan terharu dan merasakan bahwa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tidak akan ragu-ragu terhadapmu.

29.Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang memberi perhatian padanya dan baik terhadapnya. So, kalau ingin memikat wanita pandai-pandailah.

30.Sebenarnya mudah mengambil hati wanita karena apa yang mereka inginkan hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa